Novice

Veplas: Norhybridove vetrnice so urbana in industrijska energetska rešitev z malimi enotami

04.07.2024

Predstavitev partnerja inštituta Nextistence

S svojo predstavitvijo je na poslovnem forumu Digitalni in zeleni prehod na področju energetske oskrbe udeležence nagovoril tudi Gregor Vedenik, izvršni direktor podjetja Veplas, ki v Velenju zaganja proizvodnjo vetrnic.

V velenjskem Veplasu te dni potekajo zaključna proizvodna testiranja delujočih prototipov hibridnih elektrarn za norveško družbo Norhybrid. Gre za male vertikalne vetrne turbine, vsaka ima trikrat po 3,2 metra velike elise. Ker so naprave razmeroma majhne, so tudi vizualno manj moteče. V eni napravi so združeni vertikalne vetrne turbine, fotovoltaični paneli, sistemi za shranjevanje energije in sistemi upravljanja energije. To pomeni, da je mogoče električno energijo uporabiti takoj, jo shraniti za poznejšo uporabo ali pa jo prodati v omrežje. Norhybrid zagotavlja tudi orodje za modeliranje in simulacijo za načrtovanje, celostno analizo pretoka in optimizacijo sistema s pomočjo digitalnega dvojčka.

V podjetju Veplas razvijajo, proizvajajo in montirajo sklope vertikalne vetrne turbine, ki je v tem konceptu primarni vir proizvodne energije, sonce pa je sekundarni vir, ker je mnogo bolj nestanoviten. Glavni pogoj je, da se takšna naprava postavi na območja, kjer je dovolj vetra, sicer naložba ni upravičena.

Vetrne turbine so rezultat razvoja zadnjih dveh let, rešitev pa je nastala na podlagi predhodnih konceptov, ki so jih razvijali v Veplasu. Vetrne hibridne elektrarne bodo najprej začeli tržiti na Norveškem, v Veliki Britaniji, ZDA in Kanadi. Slovenije za zdaj nimajo v načrtih, v drugi fazi pa bi lahko izdelek prodajali tudi v Sloveniji, vendar bo to odvisno od več dejavnikov.

Prvi delujoči prototipi so že nameščeni v ptičjem rezervatu na Norveškem, redno proizvodnjo pa načrtujejo konec leta.


Vir informacij in celoten članek:
https://www.finance.si/okolje-energija/v-velenju-zaganjajo-proizvodnjo-vetrnic-prve-se-ze-vrtijo-v-rezervatu-ptic-na-norveskem/a/9024920?src=live_list

Foto: Veplas, arhiv podjetja

Veplas: Norhybridove vetrnice so urbana in industrijska energetska rešitev z malimi enotami