Novice

DOK - ING: Proizvodnja vodika iz odpadkov

04.07.2024

Predstavitev partnerja inštituta Nextistence

Na poslovnem forumu Digitalni in zeleni prehod na področju energetske oskrbe so udeleženci imeli priložnost spoznati novo tehnologijo pridobivanja vodika z uplinjanjem iz različnih odpadkov.

Kot navaja medij Finance, je v družbi DOK - ING postrojenje pred petimi leti začel razvijati Vjekoslav Majetić. V postrojenju je mogoče predelati več različnih vrst odpadkov, od plastike do organskega odpada. Sestavljeno je iz komore, v kateri ustvarijo podtlak, nato pa vsebino zagrejejo na tisoč stopinj in več. Pri tem se količine odpadkov občutno zmanjšajo, nastane nekaj trdnih snovi in nekaj plinov. Med trdnimi snovmi so pepel in saje, med plini pa vodik. Na približno 20 kilogramov odpadkov pridobijo kilogram vodika. Vsa testiranja na prototipnem razvojnem postrojenju za zdaj kažejo, da sistem deluje, pridobili so tudi certifikate akreditiranih ustanov.

Vir informacij in celoten članek:

https://www.finance.si/okolje-energija/ustanovitelj-najvecjega-proizvajalca-robotov-za-razminiranje-bo-iz-odpadkov-proizvajal-vodik-testira-tudi-ljubljanske/a/9024884

Foto: Nik Jarh

DOK - ING: Proizvodnja vodika iz odpadkov